Op zaterdag 1 oktober vieren we het Weekend van de Wetenschap in Franeker. Het Koninklijke Eise Eisinga Planetarium, het Keatsmuseum, de Academie van Franeker en Museum Martena organiseren interessante, leuke en vrolijke activiteiten voor kinderen, die allemaal met wetenschap te maken hebben.
Zaterdag 1 oktober van 11.00 tot 16.00 uur is er een doorlopend programma op verschillende plekken in de stad. In de Botniastins kun je een raderwerk maken en kijken welke opstelling het snelste draait, dit heeft natuurlijk alles te maken met het wereldberoemde planetarium dat Eise Eisinga in zijn huiskamer knutselde. Verder kun je in de Botniastins meedoen aan het in kaart brengen van je eigen wereld. Wat vind jij belangrijk en wat moet er op jouw persoonlijke landkaart komen? Josse Pietersma, de superenthousiaste docent van de Junior Academie vertelt je eerst van alles over landkaarten vroeger en nu en daarna ga je zelf aan de slag.
Het Keatsmuseum staat helemaal in het teken van ‘Meten is Weten’, hier ga je allerlei metingen doen van lengte en gewicht. Je kijkt naar de grootte van handen en voeten en kunt die vergelijken met handschoenen en voeten van topkaatsers in het museum. Ook ga je verschillen in ballen bestuderen.
In Museum Martena houdt een echte professor een college over het Oud Fries. Hoe is onze Friese taal ontstaan en lijkt het echt zo op het Engels? Misschien leer je zelfs hoe je je naam kunt schrijven in het Oud Fries! Verder kun je in het museum knippen als Anna Maria van Schurman. Zij knipte als de beste met een piepklein schaartje. Kun je haar kunstwerken overtreffen?
Je hoeft niet te reserveren voor de activiteiten, maar vol is vol. Het mooie is dat er altijd wel een andere activiteit is waar je aan mee kunt doen. Op de websites van de deelnemers kun je het programma vinden met daarin de plaatsen en tijden van alle activiteiten. Kinderen hebben gratis toegang tot de activiteit op vertoon van een volwassene. De volwassen begeleiders betalen wel een toegangskaartje voor de musea en worden vriendelijk verzocht het museum te bezoeken en niet bij de activiteit te blijven. Het is raadzaam om een bezoek aan het Planetarium online vast te leggen.
Geef een reactie